Vapen och heroin-langaren Carl XVI Gustaf Bernadotte (Sachse Coburg Gotha) besöker Landskrona den 20 mars 2013


Kungabesök med visit på Dammhagskolan i Landskrona

LANDSKRONA Publicerad 12 mars 2013 
 • Kung Carl XVI Gustaf i Afghanistan.
Kung Carl XVI Gustafs besök i Landskrona den 20 mars är nu detaljplanerat. Till de tidigare planerna kommer nu ett besök på Dammhagskolan efter att han hållit sitt invigningstal på den nya jubileumsscenen.
Kungen får ett pressat program under besöket i Landskrona. Under tre komprimerade timmar möter han Landskronaborna innan det blir lunch på Citadellet. Sedan ska kungen vara hemma i god tid tills det att Slottssprinten i skidor avgörs på eftermiddagen och kvällen.

Som bekant körs det numera traditionsenligt ett sprintlopp på skidor runt det kungliga slottet i Stockholm.
Kungens dag i Landskrona börjar klockan 9 då han anländer till Rådhuset. Där träffar han kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens respektive presidium. Samtidigt får han träffa de sju stipendiatungdomar från Landskronas skolor som ska vara med under dagens program.
Kungen går sedan tillsammans med säkerhetspersonal och polis med musikkåren i täten via Gamla Kyrkogatan fram till Gamla kyrkans grund där han avtäcker minnesplattan på 500-årsjubileumsstenen.
Han får sedan lyssna till det specialskrivna Te Deum som Jubileumskören under ledning av Dag Videke framför. Därefter går följet vidare till Järnvägsgatan där man, som vi tidigare berättat, avtäcker de 22 minnesplattorna i gatan.

Kungen fortsätter sedan över korsningen med Östergatan till jubileumsscenen i Teaterparken. Här framträder Jubileumskören och Svenska akademiens ledamot Jesper Svennbro läser sin jubileumsdikt.
Efter detta blir det tal av Bo Wikström, Frimurarorden S:t Johannes i Landskrona, mannen bakom Walk of Fame-idén. Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg håller ett jubileumstal varefter det är kungens tur att jubileumstala.
Efter talet åker kungen till Dammhagskolan där han guidas runt av rektorn och får stifta bekantskap med en rad av skolans olika arbetsprogram för eleverna.
Detta avslutas sedan med färd till Citadellet där kungen och hans följe deltar i en jubileumslunch, skapad av Daniel Berlin, för 100 personer.
Gästerna kommer som förrätt att äta lättsaltad torsk från Öresund med syrligt grisfett och marinerade svartrötter från Ewerlövsholme. Till detta bjuds det emulsion på vinteräpplen och rödalger.
Som huvudrätt kind av oxe med bakade jordärtskockor från Landskrona, potatis smaksatt med oxmärg och torkad svamp, bränd söt lök med kräm av vilda växter.
Desserten består av frusen havtornskräm med rostad morotskaka och lättvispad getgrädde från Vilhelmsdals gårdsmejeri smaksatt med honung och inlagda morötter.
Klockan 14 åker kungen tillbaka till Stockholm där han hoppas kunna vara med och bevista Slottssprinten, där förhoppningsvis vi får se en i toppform vardande Emil Jönsson vinna.


Läs mer

Kommentarer

Visar 17 kommentarer
 • fyyy för den lede vilken äcklig meny
 • Hahaha tänkte desamma! Får bli donken på vägen hem...
 •  Skulle bjudit in honom på vår lokala pizza och gett honom en kebabpizza special på Rhodos så stackaren kunde få bli mätt på GOD mat som han säkerligen skulle uppskattat mer än oxkind herregud hur har de tänkt där?
 • Rhodos Pizzeria helt klart :)
 • Och varför inte skolmat som dagligen serveras till vara barn?  Är vi inte jämlika i detta land?
 • Lionel Hutz 16 timmar sedan
  Vilken "kul" dag... Den mannen har definitivt för dåligt betalt...
 • Dubbelmormor 16 timmar sedan
  Tack gode gud för att man inte är kunglig ....med den menyn
 • Jultomten 16 timmar sedan
  Hur vore det med lite hästkött?  Magert och näringsrikt eller?
 • Varför tar man getostgrädde från Österlen när man har lokalt getostmejeri på Hven som kan leverera? Skall vi inte ha närproducerat Daniel?
 • Ser ut att bli en smarrig upplevelse! Bra att kungen får se "hela" Landskrona! hade passat fint med en TÅRTA i slutet av besöket!
 • Hoppas det inte blir för mycket bly i de lokalt producerade råvarorna.
 • Lars Bengtsson 15 timmar sedan
  Är det inte 600-årsjubileumsstenen som skall avtäckas?
 • Hej Lars, nej det är en minnesplatta som ska sättas upp på det monument som kom till vid stadens 500-årsjubileum 1913.
  Läs mer här: http://hd.se/landskrona/2013/0...
  /Katarina, webbredaktör, hd.se
 • Kommer man att visa ers majestät den ståtliga dimm maskinen i rondellen?
 •  "...han avtäcker minnesplattan på 500-årsjubileumsstenen." Epic fail. Det är 600 års jubileum...
 •  Det är en ny platta på monumentet från 1913.
 • Marie-anne 1 timme sedan
  Inget jag hade velat äta faktiskt. Vem har satt ihop den tro?0 kommentarer :: Vapen och heroin-langaren Carl XVI Gustaf Bernadotte (Sachse Coburg Gotha) besöker Landskrona den 20 mars 2013

Skicka en kommentar