Landskrona-polisen Roland Friberg "Ingen i detta land kan vara säker på att polisen kommer bara för att man ringer"


Ingen i detta land kan vara säker på att polisen kommer bara för att man ringer, säger Landskronas polis Roland Friberg


Mopedägaren kritisk mot polisen

Landskrona Publicerad 26 juni 2013

När Robin Olsson återfunnit sin stulna moped uppmanade polisen honom att skynda sig hem och vänta på dem utanför sin port. Väl där blev han rånad - och ingen polis syntes till.

I går skrev vi om en 26-årig mopedägare som blev rånad på sin stulna moped och därefter misshandlad. Nu berättar ägaren Robin Olsson sin egen historia.

På söndagskväll ställde Robin Olsson sin nyinköpta moped utanför bostaden på Pilängsrundeln. Morgonen efter var den borta och Robin anmälde mopeden stulen. Därefter gav han sig ut, på rullskridskor, för att sätta upp efterlysningslappar. När han var på väg hem kom en man körandes på Robins moped.

Robin försökte stoppa mopeden, som fick motorstopp. Föraren sa att han hittat mopeden och vägrade att lämna den ifrån sig, varpå Robin slog honom i bröstkorgen och hotade med att ringa till polisen. Föraren sprang då iväg och lämnade fordonet. När Robin ringde till polisen uppmanade de honom att skynda sig hem med mopeden och vänta utanför sin bostad. En polispatrull skulle komma dit för att avlysa mopeden, sades det.

Robin befann sig utanför sin port cirka femton minuter efter samtalet till polisen. Ingen polis fanns på plats. Han pratade i telefon med sin sambo när fyra män anlände till platsen. En av dem var samma man som tidigare stoppats på mopeden. Männen puttade Robin så att han tappade sin mobiltelefon, därefter gav de honom ett slag mot strupen. Männen försökte ta mopeden och när Robin gjorde motstånd fick han ytterligare ett slag, denna gång mot axeln. Robin, som fortfarande hade rullskridskor på sig, puttades omkull och förblev liggande.

– Jag bad till gud att polisen skulle komma då, säger han.
Efter att männen sparkat honom tog de mobiltelefonen och mopeden och lämnade platsen. Fortfarande syntes ingen polis till. Nu hade det gått cirka en halvtimme sedan Robins samtal till polisen, då han uppmanats att skynda sig hem.

– Det är polisens fel att detta hände. De har begått ett kraftigt tjänstefel, säger Robin.
Han säger att han skulle ha ställt mopeden i sitt garage på andra sidan staden, om inte polisen uppmanat honom att ta hem den. De som stulit mopeden visste var Robin bodde och han var medveten om att det inte var riskfritt att åka hem, men trodde att polisen skulle vara på plats när han anlände.

– Jag struntar i mobilen och mopeden. Men att bli misshandlad utanför sitt hem är väldigt förnedrande. Det kunde ha gått riktigt illa, säger Robin.
Efter misshandeln har Robin känt sig rädd. Han berättar att sambon får öppna när det knackar på dörren och att de har pratat om att flytta ifrån området.

– Jag mår psykiskt dåligt av det som hänt, säger han.
På polisens länskommunikationscentral i Malmö har man noterat att ingen patrull, som kunde skickas ut direkt, fanns tillgänglig.

– Om man sett att det fanns en risk hade man förstås inte uppmanat honom att gå hem, säger Jimmy Modin på länskommunikationscentralen.
Roland Friberg, insatsledare vid Landskronapolisen, säger att man nu kommer att förhöra Robin Olsson och genomföra en så kallad fotokonfrontation. Det innebär att han kommer att få titta på ett kollage med bilder på personer som polisen tror skulle kunna vara gärningsmännen. Man hoppas då att Robin Olsson kommer att kunna identifiera dem.

Roland Friberg säger att han inte fått information om att Robin Olsson känner sig rädd efter rånet. Han uppmanar Robin Olsson att ringa 112 om något skulle hända.
Hur kan han vara säker på att polisen dyker upp den här gången?

– Ingen i detta land kan vara säker på att polisen kommer bara för att man ringer, säger Roland Friberg.


Skandalen kring Landskrona-polisen fortsätter - Polisen (Anders Isgren) bad offret göra polisens jobb

Mopedrånare utpekad

Landskrona Publicerad 12 juli 2013
 
Robin Olsson blev rånad på sin stulna moped. Nu har han pekat ut en av gärningsmännen, men tror ändå att utredningen kommer att läggas ner. Landskronaposten har tidigare skrivit om Robin Olsson, som återfann sin stulna moped och uppmanades att vänta på polisen utanför sin bostad. Väl där blev han rånad på mopeden av fyra män varav en var den man som han tidigare återtagit mopeden ifrån.

Polisen har nu genomfört en fotokonfrontation och Robin Olsson har pekat ut en av gärningsmännen, berättar han själv. Trots det ska polisen ha sagt att det troligtvis kommer att behövas bättre bevisning för att man ska kunna ta in mannen på förhör. Robin Olsson säger att det finns flera vittnen till rånet, som polisen skulle kunna förhöra. Bland annat en kvinna med en hund, som ska ha sagt sig kunna identifiera gärningsmännen. Polisen tog dock aldrig hennes kontaktuppgifter, hävdar han.

– Det känns som att de tycker att jag är jobbig. Men det är ju jag som har blivit rånad och inte de. Jag är rädd för att polisen kommer att lägga ner förundersökningen trots att jag pekat ut en av gärningsmännen.

Istället ska polisen ha uppmanat Robin Olsson att själv fråga folk i området om de har sett någonting.

– Jag vågar inte göra det. Vad händer om jag frågar fel person?

I samband med rånet, den 24 juni, frågade polisen om Robin Olsson var i behov av samtalsstöd. Detta är de skyldiga att fråga då en anmälan görs. Robin Olsson svarade ja, då han mådde psykiskt dåligt efter rånet.

– "Det ordnar vi", sa polisen, men sen har ingenting hänt, säger han.

Robin Olsson har nu tröttnat och kontaktat sitt försäkringsbolag, som kommer att bekosta samtalsstödet.
Landskronaposten har kontaktat utredningsledaren på Landskronapolisen, som dock inte vill uttala sig i ärendet.

1 kommentarer :: Landskrona-polisen Roland Friberg "Ingen i detta land kan vara säker på att polisen kommer bara för att man ringer"

 1. Landskrona Kommun Ab (193.12.113.183) [Label IP Address]
  Sweden Landskrona, Skane Lan, Sweden

  www.google.se — landskronapress.blogspot.com

  28 Jun 2013 09:52:13
  landskronapress.blogspot.se/

  landskronapress.blogspot.se/

  28 Jun 2013 09:52:18
  landskronapress.blogspot.se/2013/06/landskrona-polisen-roland-friberg-ingen.html

  landskronapress.blogspot.se/2013/06/landskrona-polisen-roland-friberg-ingen.html

  28 Jun 2013 09:52:57
  landskronapress.blogspot.se/2013/04/sveriges-fascist-pedofil-regering-mutar.html

  landskronapress.blogspot.se/2013/04/sveriges-fascist-pedofil-regering-mutar.html

  28 Jun 2013 09:53:13
  landskronapress.blogspot.se/

Skicka en kommentar