LANDSKRONAS MAFFIA MED TORKILD STRANDBERG I SPETSEN FORTSÄTTER ATT RÅNA DUMMA SVENSKAR

Kommunal vd lyfter topplön

Landskrona Stadsutvecklings vd, Christian Alexandersson, t v, får bland annat rätt till att välja en tjänstebil för 534 000 kronor. "Vi får se vad det blir för bil", säger Kenneth Håkansson, styrelseordförande i bolaget och den som föreslagit Christian Alexandersson till posten...


Det nya stadsutvecklingsbolagets vd har som främsta uppgift att hejda inflyttningen av socialbidragstagare till Landskrona. För det arbetet lönas han rejält - 100 000 kronor i månaden plus rätt till valfri lyxbil.

Förra veckan undertecknades anställningsavtalet för Landskrona Stadsutvecklings vd, Christian Alexandersson. Det är ett minst sagt förmånligt sådant Från och med mars nästa år blir lönen 100 000 kronor i månaden. Det gör honom till den högst betalda vd:n för ett kommunalt bolag i Landskrona.
Christian Alexandersson får dessutom rätt att välja en tjänstebil för 12 prisbasbelopp, det vill säga 534 000 kronor, plus drivmedelsförmån. Han får mobiltelefon och bärbar dator och telefon i bostaden betald av bolaget. Dessutom tecknas en pensionsförsäkring där premien per månad är 30 procent av lönen. Det kan ställas mot de 4,5 procent som de flesta arbetsgivare avsätter för anställda.

Men Kenneth Håkansson, styrelseordförande i Landskrona stadsutveckling, som föreslagit Christian Alexandersson till vd-posten och som förhandlat fram avtalet, ser inget anmärkningsvärt i villkoren.
– Vår utgångspunkt har varit att hitta den bäst lämpade personen till det här uppdraget, inte att ha så låg ersättning som möjligt till en tjänsteman eller vd. Sedan har vi fått betala vad den personen är värd på en marknad. Jag utgår från att han verkligen kommer att göra sig förtjänt av varenda krona.

Vad är det som gör honom till bäst lämpad?

– Han har en bred bakgrund, alltifrån att ha jobbat i byggbranschen som marknadschef och på olika funktioner, till vd för Halmstads fastighets AB till stadsdirektörsposten i Halmstad. Han har en bakgrund där han förstår byggbranschen, han förstår fastighetsbranschen, han förstår den kommunala världen och hur näringslivet fungerar.

Varför behöver han en så dyr bil?

– Det där är ingen stor fråga att strida om för han får ju ändå betala själv för det han väljer i förmånsvärde. Så om han väljer en dyrare bil får han ett högre förmånsvärde. Jag tror att när man väger det mot vartannat så väljer man en kanske mer lagom bil. Vi får se vad det blir.

Men varför sattes summan så högt om inte tanken var att han skulle välja en sådan bil?

– Han ville ha den öppningen men samtidigt så är han väl medveten om att då har han ett högre förmånsvärde.

Anställningsavtalet har undertecknats också av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) som ingår i bolagets styrelse. Även han menar att bolaget bara betalt marknadspriset för den nya direktören.
– Det är en mycket hög lön men det är också extremt höga förväntningar vi har på Christian, säger han.
En av Christian Alexanderssons främsta uppgifter blir att stoppa inflyttningen av socialbidragstagare till kommunen.

Det finns inte risk att det sticker i ögonen när en person som ska arbeta med att stoppa bidragstagare får sådana förmåner?

– Jo självklart, men det är inte så att vi har lagt upp en penningsumma på bordet. Vi har specificerat vad vi vill ha och det har vi sedan fått veta att det kostar si och så mycket. Efter diskussion var vi beredda att betala det. Bedömningen är att han är en av dem som kan leverera, säger Torkild Strandberg.
I bolagets styrelse sitter även oppositionsrådet Niklas Karlsson (S) men han närvarade inte vid senaste mötet när vd-avtalet godkändes.

– Jag hade anmält förhinder och meddelat styrelsens ordförande att jag tyckte lönen och villkoren var alldeles för generösa. Jag tänker ta upp frågan vid nästa styrelsemöte och komma med en skriftlig anteckning till protokollet, säger han.

Niklas Karlsson är mycket kritisk till lönen och förmånerna.

– Det är inget som motiverar en sådan hög lön.

Vad tycker du är en rimlig nivå?

– Det kan jag inte redogöra för här, men 100 000 kronor är långt ifrån motiverat. Det här är villkor som inte ens vd:n för MKB har. Lönen ska ställas i relation till omsättningen, andelen förvaltade och ägda fastigheter och hur mycket personal man har, och det i relation både till MKB och Landskronahem så är det här..., ja det är summor som tillhör en helt annan värld.

Stadsutvecklingsbolagets bildades i fjol då kommunen gick in med 95,5 miljoner och fem större fastighetsägare med totalt 4,5 miljoner. Förutom att hindra bidragstagare från att flytta hit ingår i bolagets uppgifter att ombilda hyresrätter till bostadsrätter och komma tillrätta med oseriösa fastighetsägare på Öster och i Centrum.

Christian Alexandersson har de senaste tre månaderna varit anställd på konsultbasis i bolaget och för det fått 1 400 kronor i timmen, exklusive moms. Hans senaste uppdrag var som vd för Arenastaden i Solna men nu har han flyttat från Stockholm till Borstahusen och kommer att arbeta heltid i bolaget.

– Jag har egentligen ingen kommentar till mitt anställningsavtal. Det här är vad vi har kommit överens om, säger han.

Har du valt tjänstebil?

– Nej, det har jag inte. Det ska vara en trygg och säker bil och jag betalar förmån för den och kan använda den privat. Jag har familj och släkt som gör att när de är och hälsar på så kan det bli en del resande. Det finns egentligen ingen baktanke på att det ska vara 12 prisbasbelopp.

Tror du din lön och dina förmåner sticker i ögonen på folk?

– Nej, jag ser inte den kopplingen.


Visar 46 av 46 kommentarer

Realtidsuppdatering är pausad. (Återuppta)
 • E . P . 6 timmar ago
  Ska man skratta eller gråta? Helt otroligt!
 • Skratta om du är BoIS:are med tanke på Christian Alexanderssons engagemang i Swedbank Arena, kanske Kenneth Håkansson fikar efter en ny arena i Landskrona.
 • Sådana roliga arbeten har dom inte på AF, Arbetsförmedlingen.
  Att få saker när man inte gjort ett skit- luktar.
  k2
 • Jordnära kille:
  "Nej, jag ser inte den kopplingen"
 • 2bad2die 5 timmar ago
  Han har betalt sig själv på 2 stoppade bidragstagare, en win- win- loose situation.
 • Var inte meningen att de 95,5 milj. av skattemedel skulle användas till att utveckla Landskrona?
 • Mr. Kenneth 5 timmar ago
   – Nej, jag ser inte den kopplingen.
  Det är till att vara fartblind och sakna fotfäste i verkligheten. Bara bilen motsvarar 6 årslöner för en pensionär. Fritt bränsle och resten av förmånerna blir en årslön till.
  För kommunens del kan det bli svårt att använda argument som "det inte finns pengar" och "vi måste spara". Verkligheten talar sitt tydliga språk: Det finns pengar och det behöver inte sparas. Verkligheten har också en annan sida: Skit och pannkaka. Där är makthavarklassen pannkakan och vanligt hederligt folk det andra.
 • Sen kan du se det, dom pengarna räcker knappt till en vettigt utrustad volvo v70 med diesel motor...och eftersom det är tjänstebil med förmånsvärde så ser jag inget problem med den biten!
  Kan han hjälpa till att stoppa den neg utvecklingen i Landskrona så betalar han sin egen lön snabbt. Får han dit 1  företag på orten som anställer....då är lönen betald!
 • I Torkilds Landskrona får det inte finnas några fattiga...
 • Nisse på Manpower/Teamwork 5 timmar ago
  Med såna förmåner är de inte undra på varför de är mycke bråk på nätterna nere i Landskrona!
 • Ulla978 4 timmar ago
  Ja men då är han värd varenda krona!
 • Buttercup 4 timmar ago
  Helt otroligt, hur kan man hantera skattepengar på detta viset?
 • Tja, det sticker inte i mina ögon i alla fall. Och bidragstagare har vi redan ganska gott om i kommunen. Vi kanske skulle lägga krutet på att ta hand om dem och se till så att de hamnar på rätt köl i stället för att uppmuntra fler att flytta hit...
 •  Du har rätti det men att hindra någon att flytta hit pga de är bidragstagare är inte ok för det.
 • Viflyttint 4 timmar ago
  Nej nu är dom lekt färdigt med skattebetalarnas pengar.
 • 64peter 4 timmar ago
  Schysst lön och förmåner varför har man inte sett denna annons om ledig tjänst?
 • Snuttas 4 timmar ago
  Men kära nån, har HD blivit en riktig sossetidning på sistone? Lönen är marknadsmässigt satt, killen är säkert värd det. Han kommer ju iaf få jobba rejält för lönen. Och bilen och drivmedlet betalar han ju förmån för. För er som inte förstår innebörden av detta (att han faktiskt BETALAR SKATT för att få ha bilen/drivmedel, skatt som är baserad på vilket nybilspris det är på bilen) rekommenderas att läsa om detta på Skatteverkets hemsida. Detta är inget konstigt i sig, 75 % av de nya bilarna som "säljs" i Sverige är tjänstebilar. 
 • Men vem tror du betalar leasingavgiften och drivmedlet.
  Jo vi skattebetalare
 • "– Oj! Om du är vd i ett större börsbolag har du ofta en bil som kostar runt tio prisbasbelopp. Sedan finns det ju hotshots med speciella avtal. Men oftast ligger det på tio för vd:ar, säger Mikael Mesch, konsult vid Ynnor, ett kunskapsföretag för tjänstebilar."
 • Kennet Håkansson talar varmt om Vd erfarenheter inom fastighetsbranchen medan många andra röster nämner upprensning av bidragsberoende i stan. Inom vilken sektor ligger vd:ns kompetens ? Den första uppgiften kräver bland annat att jaga oseriösa fastighetsägare och att nergångna hus blir upprustade medan den andra uppgiften handlar om hur nergångna människor sätts i arbete. Cynismen är slående. Kan två bidragsberoende förhindras att flytta till Landskrona har Vd betalat sin lön som en skribent skriver. Vi lever i en global ekonomi och absolut ingen vet vem som har sin inkomstförsörjning tryggad.Har ni glömt att rika Lomma kommun skickade bidragsberoende till Landskrona till Torkils stora förtret. Ingår det i Vds uppdrag att förhandla med kommuner så lycka till. Till sist, om media påtalar märkligheter kring hur Landskrona sköts, blir tidningen per automatik då socialdemokratisk? Existerar yttrandefrihet i Folkpartiets Landskrona?
 • Det är väl bra att HD speglar det samhälle vi lever i. Det är inte tänkt att offentlig verksamhet ska betala marknadsmässiga löner, utan skäliga löner. Tanken med offentlig verksamhet är inte heller att de anställda ska ha en mängd förmåner. Allt detta har kommit till sedan allt fler borgerliga politiker tagit över makten i landets kommuner. Vi ska varsamt använda och hantera de intäkter som finns i kommuner, landsting och stat, eftersom det i slutänden är våra, alla medborgares, pengar via skatter och avgifter.
 • kojbe123 4 timmar ago
  OM han inte ser den kopplingen så är han ju direkt olämplig för denna platsen!
  Herregud!
  Nej klart det inte sticker i ögonen på folk vi sätter hellre folk på gatan bara han får köra sin dyra fina bil och häva en årslön i mån.
  Det rimmar fruktansvärt illa detta att det fortsätter på detta viset i L-a.
  FY på er!
 •  Landskronabo har ett bättre förslag att Torkild Strandberg tar en  sommarkurs i ekonomi innan  han lägger pengarna på bordet annars skulle kanske  kosta mycket mer och vi vill se Christian Alexanderssons CV publicerat så vi kan se om bedömningen var rätt.
 • Mercor och BMW i halvmiljonsklassen dräller det av i stan redan. Alexandersson blir bara en i mängden.
 • Ja, då har jag bestämt mig för Vänsterpartiet i valet nästa år!

 • Ja det blir säkert mycket bättre...
 •  Det blir iaf INTE sämre kan vi väl vara överens om!
 • Med V vid makten så flyttar minst halva befolkningen inom två år.
 • Det finns bara ett parti som kan rädda Landskrona.
 • Gun Karlsson 3 timmar ago
  Och OM denne herre nu inte uppfyller de höga förväntningarna ELLER om han väljer att sluta i förtid, hur stor är fallskärmen? Det är tragiskt att på marknivå kämpar man för hundralappar löneökning medan man i toppskiktet dribblar med tiotusentalet. Det är klart att man inte ser kopplingen om man inte vill. Skattebetalarna- som står för fiolerna- är mer klarsynta.
 • 18 månadslöner
 • Magnus Ahlkvist 3 timmar ago
  En ansvarsfull politik behöver Landskrona och jobbet innebär säkert mycket förtal från media.
 • 64peter 3 timmar ago
  Eldriven tjänstebil/tjänstemoped borde ligga mer i fas ihop med kommunen klimatmål.
 •  Bra sagt! Verkligen!
 • Vid första anblicken kan detta verka som en otroligt generös ersättning för en arbetsinsats. Men om denna man kan leverera resultat så är hans lön fullständigt försumbar.
  Lyckas han så vänder Landskrona mot en ljus framtid. Det vi lider av i dag har genererats av S-styret under många år i vår stad. Nu gör vi allt som går att göra för att vända till en positiv utveckling av staden. Detta får kosta för alternativet är flera tusen gånger dyrare!!
  Lycka till med jobbet!
 • Och om han inte levererar så kvitterar han ut 18 månadslöner
 • Det är så här man lockar till sig framgångsrika chefer, som annars väljer mellan pengar och välgörenhet (privat och offentlig sektor).
 • Erling Larsson 3 timmar ago
  Lagstiftningen ger kommunen ingen rätt till detta. Den som får en bostad, där får kommunen inte blanda sig i, har rätt att flytta hit. Det slutar i Tingsrätten för de inblandade om ingen drar i bromsen. Kanske bättre att kommunen gjorde rätt för sig mot de fattiga, vilket de inte gör idag, så att de kunde ta sig ur problemen. Istället försöker de nu mot lagstiftningen vräka över bidragstagare på andra. Lagstiftningen har skärpts för att hindra detta och idag har den enskilde rätt att bo kvar eftersom anknytningen är störst till boendekommunen. Detta är inte lösningen på problemet.
 • Man ska ha en chefsposition inom kommunen. Har ju aldrig samma krav på lönsamhet, effektivitet osv som i den privata sektorn, så då kan man oxå ge chefer löjligt höga löner, pengarna trillar ju alltid in från skatt och regionen..
 • OscarNN 2 timmar ago
  De här Folkpartisterna som styr i Landskrona strör pengar som en full sjöman och sen skyller de på andra när de misslyckas.
 • svenjohansson6 2 timmar ago
  Helsingborg behöver också anställa en stadsutvecklings VD!
 •  Får jag bara fråga då?
  Var ska alla bidragstagarna ta vägen då?
  Ska vi jaga ut de i skogen som djur att bo i hyddor där?
  El ska vi låta de få ett värdigt liv med en bostad trots allt så de kan ta sig ur denna situation inom rimlig tid och återgå till att vara självförsörjande?
  Alla kan hamna i deras sits så var inte så hög i hatten för du kanske inte varit där-ÄN.
  Med tanke på samhällsutvecklingen idag så går ingen säker utan det kan vara DU som sitter där om ett år.
  Tro mig det går snabbt utför när man först har oturen och hamna snett mellan olika instanser.
  Men att peka ut och icke välkomna någon pga det gör ju inte dagens samhälle bättre.
 • Att en chef har 100k är inte någon vidare lön och bilen är inget att orda om heller kan jag tycka. Däremot kan jag reta mig på att man ljuger om att man måste spara och gör det på bekostnad av dom som verkligen får slita för lönen. Dvs. alla dom som är ute på golvet och drar på sig livslånga förslitningsskador med låga löner. Allt bara för att cheferna skall kunna behålla sina löner och få en klapp på axeln av grannen när dom gjort något dumt för Landskrona. Skall bli intressant att se om den nya chefen berättigar sitt arvode genom att fixa hit arbeten så att utgifterna kommunen har i form av bidrag minskar. Där finns det massor av miljoner att tjäna men endast om man får hit jobben och inte fortsätter lura sig själva genom att manipulera statistik och betala ut miljoner i bidrag genom att folk skall praktisera så att det inte syns i den öppna arbetslösheten.
 • Herbert 2 timmar ago
  Tänk att anställa någon med huvudsyfte att stoppa en viss
  grupp. Dessutom med de anställningsvillkoren, vilka signaler om
  alla kommuner i Skåne nu behöver en sådan tjänst för att mota bort alla sysslolösa…
 • Hans lön borde rimligtvis ligga i paritet med de andra kommunala bolagens Vd. Sen är jag lite nyfiken på vad hans uppdrag är? Han har en budget på 95,5 miljoner, inga anställda till att göra vad? Stoppa socialbidragstagare som flyttar hit? Kom igen flummigare än så kan det inte bli.
  Jag tror personligen inte att en person kan vända Landskronas negativa trend, men jag hoppas jag har fel och denna investering visar sig korrekt. Han kunde iof ha börjat betydligt bättre med att vara ödmjuk inför sitt avtal och till de som betalar för det.
 • Swedishdishish 1 timme ago
  Landskrona fortsätter att misskötas av de förtroendevalda.
  Kanske dags för medborgarna att visa vad man tycker??

0 kommentarer :: LANDSKRONAS MAFFIA MED TORKILD STRANDBERG I SPETSEN FORTSÄTTER ATT RÅNA DUMMA SVENSKAR

Skicka en kommentar