Jörgen Petersson, stationschef vid polisen i Landskrona, och närpolischef Anneli Manelli ljuger som fan

När regeringen tillsätter obildade parasiter vid polisen blir resultatet därefter

Områdespolisernas arbete utvärderas

Landskrona Publicerad 10 mars 2014 av odugling
Det tog nio månader att få dem på plats, men sedan oktober har Landskronapolisen fyra poliser avsatta för kontaktskapande åtgärder. Snart är det dags att utvärdera första halvåret.
I januari 2013 skrev vi att Landskronapolisen ville inrätta fyra nya tjänster. De skulle ägna sig åt "kontaktskapande åtgärder", ett sätt att få ungdomar att hålla sig borta från brott och bus.
Jörgen Petersson, stationschef vid polisen i Landskrona, meddelade att tjänsterna skulle tillsättas under våren.


Men våren kom och gick utan att några områdespoliser tillträdde. Intresset för tjänsterna inom poliskåren var nämligen lågt. Sedan genomfördes ytterligare försök att rekrytera och under hösten kom de slutligen på plats.
Nu har de fyra områdespoliserna varit igång med sitt arbete sedan oktober.
– Vi kan se att vi har nått fram i det kontaktskapande arbetet. Vi har kommit in i olika föreningar och olika skolor och börjat bygga relationer, det har varit väldigt positivt, säger Anneli Manelli, närpolischef.
Syftet med områdespoliserna är just att skapa kontakter. I stället för att bara finnas på plats i samband med stök och brott, ska de kunna ta sig tid att prata med ungdomarna under lugnare former. Enligt Anneli Manelli har det gett resultat.


– Förståelsen för polisens arbete ökar. I stället för att till exempel bara bötfälla lägger man till tid för att kunna prata och förklara varför vi gör som vi gör. Konfrontationer brukar bero på missförståelse.
Idén om att inrätta tjänsterna uppstod efter att både polis och räddningstjänst flera gånger blivit utsatta för stenkastning och raketskjutning och efter att stadsbussar blivit beskjutna.
– Vi har under en period haft bekymmer med det och med gäng som drar runt. Vi har jobbat med kärnan-svansen-modellen i olika former, men det har inte gett något resultat. Sedan har Helsingborg haft områdespoliser under lång tid, så vi började snegla på det och se om det kunde vara något för Landskrona.
Tjänsterna är tillsatta både internt och lokalt och de rekryterade poliserna har alltså jobbat med andra uppgifter inom Landskronapolisen tidigare. Anneli Manelli tror att det är en fördel, eftersom de är kända sedan tidigare. Hon jämför med Rosengård i Malmö, där poliser från andra orter ska ha haft problem att få gehör medan Rosengårdspolisen redan har etablerad kontakt med ungdomarna.
– Det är en kontaktskapande verksamhet, det handlar om att bli känd. Det är även tänkt att de ska vara på andra ställen, inte bara där det har varit bekymmer.
Områdespoliserna är enligt Anneli Manelli så långt det är möjligt friställda från andra arbetsuppgifter, just för att skapa möjlighet att stanna kvar på en plats och prata.
Det finns i nuläget inget slutdatum på projektet, men inom kort ska de första sex månaderna utvärderas. Troligen blir det en förlängning till slutet av 2014. Därefter genomgår hela polisorganisationen en stor förändring och vad som händer därefter är oklart.

http://landskrona-kommun.blogspot.com/2013/08/polis-jorgen-pettersson-i-landskrona.html

0 kommentarer :: Jörgen Petersson, stationschef vid polisen i Landskrona, och närpolischef Anneli Manelli ljuger som fan

Skicka en kommentar